.

LED TEKNOLOJİSİ, SUNDUĞU BİRÇOK AVANTAJ SAYESİNDE HER GEÇEN GÜN HAYATIMIZDA DAHA FAZLA YER EDİNİYOR

Işık yayan diyot (LED) teknolojisi, yarı iletken ışık kaynağı olarak tanımlanıyor. 1960’lı yılların başından itibaren elektronik cihazlarda uyarı sinyali olarak yer edinen LED ışıklandırmalar, teknolojinin gelişmesi ve maliyetin düşmesiyle birçok alana yayılmaya başladı.

 İlk örnekleri sadece düşük yoğunluklu kırmızı ışık yayan LED, günümüzde görünebilir, morötesi, kızılötesi dalgalboylarında ve her türlü parlaklıkta ışık saçabiliyor. LED teknolojisi, ışık yayan diyotun aktif edilmesiyle, elektronların cihazdaki deliklere uyumlu olarak dağılmasını ve foton halinde enerji yaymalarını sağlıyor. Yayılan ışığın rengi, yarı iletkenin enerji bant aralığına dayanıyor. 

Genelde birim başına boyutu 1 milimetrekare olan LED, düşük enerji tüketmesi, uzun ömrü, az yer kaplaması ve küçük alanları aydınlatmadaki başarısıyla günümüzde birçok geleneksel aydınlatma yönteminin yerini alıyor. 

 KİRLİLİKTEN ARINAN AYDINLIK 
LED lambalarının doğrusal akışı, aydınlatılan alana doğrudan ışık alınmasını sağlayarak, tek tip aydınlatmayı büyük ölçüde arttırıyor ve ışık kaynakları arasında aydınlatılamayan karanlık alanları azaltıyor. 

Sonuç olarak, yayılan ışık optimum şekilde kullanılır ve enerji tüketimi ve ışık kirliliği azaltılıyor. LED lambaların aydınlatma verimliliği ise enerji tasarruflu lambalardan veya sokak aydınlatma sistemlerinde kullanılan yüksek basınçlı sodyum lambalardan çok daha yüksek.Bunlara ek olarak, LED lambalar eski akkor elektrik ampullerine kıyasla sekiz kat daha fazla parlaklık sunuyor. 

ENERJİ TASARRUFU 
Yüksek güçlü LED ışık kaynakları son derece verimlidir; konvansiyonel akkor ampuller ve sodyum lambalarına kıyasla yüzde 50 ila 80, enerji tasarruflu lambalara kıyasla yüzde 10 ila 20 daha fazla tasarruf sağlıyor. 

Sıradan bir ampulun süresiz kullanımda ömrü 3 ay iken, LED aralıksız kullanımda 12 yıl, yani 100 bin saat ömre sahip. Düşük enerji tüketimi, batarya ömürleri çok önemli olan elektronik cihazlarda LED’leri vazgeçilmez kılıyor. 

 BAKIM MALİYETİ MİNİMUM 
Uzun kullanım ömürlerine bağlı olarak, LED lambalar sürekli hizmet kesintisinin önlenmesine, hasar ve değiştirme gerekliliğinin ortadan kalkmasına yardımcı oluyor ve bakımla ilgili olarak olağanüstü tasarruf sağlıyor. 

LED lambalar, köprüler, çok yüksek binalar gibi aydınlatma sistemlerinin kurulum ve bakımının karmaşık ve pahalı olduğu uygulamalarda veya güvenlik aydınlatmalarında son derece pratiktir. Kompakt, ince ve hafif olmaları sayesinde birçok ürün ve mekan tasarımında, LED geleneksel aydınlatmaların sığmayacağı birçok dar alana yerleştirilebiliyor, 

Yeni kurulumlar, geleneksel sodyum veya metal halejonürlü lambalar için gereken çok kalın bakır kabloların maliyetinde önemli tasarruflar elde ederler. 

DAHA FAZLA GÜVENİLİRLİK 
LED lambalar sıcaklıktaki büyük değişiklikler ve titreşime karşı daha dayanıklıdır, bu da kullanımda kesinti olmamasını sağlar. Hiçbir cam bileşik içermemelerinden dolayı, şok dalgaları ve titreşime çok daha dayanıklı olan LED, inşaat alanlarından, fabrikalarda ve çeşitli araçlarda kullanılıyor. 

LED lambalar kırılgan değildir ve parçalanması oldukça zordur, bu özellik LED lambaları diğer tüm geleneksel lambalardan, akkor elektrik ampullerinden,flüoresandan veya yüksek yoğunluklu lambalardan ayırır. 

RENK ENDEKSİ YÜKSEK 
LED lambalar geniş yelpazede gerçek renk seçeneklerine sahiptir. Buna ek olarak, LED lambalarda renkli ışık oluşturmak için filtre kullanımı gerekmez. Bu sayede parlak renkler sunarlar; sonuç olarak enerji harcanmadan daha saf ve daha derin renkler elde edilir. 

AKILLI AYDINLATMA SİSTEMİ LED 
teknolojisi, iç ve dış mekan kullanımlarına yönelik akıllı aydınlatma sistemlerinin tasarımı konusunda diğer tüm lamba türlerinden çok daha üstün bir teknoloji sunuyor. Işık yoğunluğundaki çeşitliliğin yanı sıra, diğer ışık kaynaklarının aksine enerji tasarrufu sağlaması, LED’lerin daha uzun süre kullanılmasına yardımcı oluyor. 

LED’lerde ayrıca ışık açma ve kapama işlemi sınırsız kez yapılabilir; bu, performansı veya çalışmayı etkilemiyor. Yanıp-sönmesi ve parlaklığının kolayca kontrol edilebilmesi, LED’in sokak ve mekan aydınlatmalarından, eğlence amaçlı aydınlatmalara kadar birinci tercih olmasını sağlıyor.

ANINDA DEVREYE GİRİYOR 
Flüoresan lambalar veya sodyum lambaların aksine, LED lambalar hemen devreye girer ve -30 ºC’ye varan düşük sıcaklıklarda bile en iyi parlaklık ve renk seviyesine ulaşması için bir çalıştırma süresine ihtiyaç duymazlar. Dolayısıyla, flaş etkisi yaratılması da mümkündür.

 EN ÖNEMLİSİ ÇEVRE LED 
lambalar geri dönüştürülebilir ve çevreyi kirletmezler. Flüoresan enerji tasarruflu ve sodyum lambalar cıva içerir; buna ek olarak, flüoresan lambalar yakın mesafede insanların sağlığını olumsuz etkileyebilecek elektromanyetik dalgalar yayar.ntvmsnbc
LED TEKNOLOJİSİ, SUNDUĞU BİRÇOK AVANTAJ SAYESİNDE HER GEÇEN GÜN HAYATIMIZDA DAHA FAZLA YER EDİNİYOR LED TEKNOLOJİSİ,  SUNDUĞU BİRÇOK AVANTAJ SAYESİNDE HER GEÇEN GÜN HAYATIMIZDA DAHA FAZLA YER EDİNİYOR Reviewed by elektronikurunler@gmail.com on Eylül 06, 2013 Rating: 5

Style3[OneLeft]

TURKCELL